GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Пятница, 03 Май 2024, 06:08
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Сентябрь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Статистика

Главная » 2013 » Сентябрь » 3 » ОБЕРЕЖНО-РТУТЬ!
18:35
ОБЕРЕЖНО-РТУТЬ!

   02.09.2013 о 12:40  до ЦДС «1580» надійшло повідомлення від чергового  Херсонського міського управління УМВС України у Херсонській області («102»), що в гаражному кооперативі «Вимпел» (вул. Ілліча, 84) гараж № 22, мешканецем Херсона під час ремонту знайдено близько 50 гр. речовини, схожої на ртуть. На місці працювали оперативні  групи  управління з питань НС та ЦЗН м. Херсона Херсонської міської ради, УДСНС України у Херсонській області, Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби, Херсонського міського управління УМВС України у Херсонській області.
   Працівниками Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби проведено збір цієї рідини т
а демеркуризація приміщення. Ртуть доставлено на місце дислокації для подальшої дослідження утилізації.
   Міським управлінням Державної санітарно-епідеміолоічної служби м. Херсона здійснюватимусь контрольніі вимірювання концентрації парів ртуті.  

   За своїм зовнішнім виглядом ртуть – метал сріблисто-білого кольору. При звичайних умовах – це рідина. Ртуть в 13,5 разів важче води.
    У рідкому стані вона легко рухома, при легкому ударі поділяється на дрібні кульки.
    Це самий легкоплавкий метал. Температура плавлення рідкої ртуті – 
мінус 38,9оС, тому вона випарюється вже при кімнатній температурі. 
З підвищенням температури більше 18о С її випарювання збільшується. Пари ртуті і її сполуки дуже отруйні.
    Попав до організму через органи дихання ртуть акумулюється і залишається там на все життя.
    Допустима концентрація парів ртуті для житлових, дошкільних, учбових, робочих приміщень встановлена        0,0003 мг/м3 . 
У повітрі виробничих приміщень  — 0,0017 мг/м3 .
    При концентрації парів ртуті у повітрі більше 0,2 мг/м3  розвивається гостре отруєння організму.
    Вдихання малих концентрацій парів ртуті протягом тривалого часу призводить до хронічного отруєння.
Ознаками такого отруєння є:
-    зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам'яті, головні болі;
-    в окремих випадках можливі катаральні проявлення з боку верхніх дихальних шляхів, кровотечі ясень, легке тремтіння рук, схильність до поносу.
   Сьогодні ртуть і її пари присутні в багатьох домашніх і медичних приладах. Через свою високу токсичність вона майже повністю виключена зі складу медичних препаратів. Але все ж до сих пір випускаються термометри, що містять ртуть. Кожен з них містить в собі до двох грамів цього металу. До цих пір парами ртуті наповнюються ртутно-кварцові і люмінесцентні лампи.
 
Чим небезпечна ртуть для людини?
Пари ртуті можуть викликати дуже важке отруєння. Вони не визначні звичайними органами почуттів – не мають запаху і кольору, але їх вдихання призводить до ураження нервової системи, нирок, печінки і шлунково-кишкового тракту, тому що рідка ртуть являє собою надзвичайно небезпечна хімічна речовина.

Що потрібно робити?
   Перед тим, як приступити до збору ртуті, необхідно вивести з приміщення всіх людей, які не будуть задіяні в її збиранні. І в першу чергу це стосується дітей. Не забудьте також про домашніх тварин. Вони можуть рознести краплі цього металу по всьому приміщенню.
   Потім, по можливості, потрібно знизити температуру в приміщенні, оскільки ртуть починає активно випаровуватися при 18 градусах. У зимовий період потрібно відкрити вікна. Але майте на увазі, що протягу допустити не можна. 
   Далі потрібно убезпечити людей, які будуть займатися збором ртуті. Для цього потрібно на ноги надіти бахіли. Звичайно ж, їх немає в кожному будинку, тому можна замінити їх звичайними поліетиленовими пакетами. Дуже важливо убезпечити і руки. На них обов'язково потрібно надіти гумові рукавички. Причому тут підійдуть як ті, які ви використовуєте для повсякденного прибирання будинку, так і медичні. І найголовніше – не забудьте одягнути марлеву пов'язку на обличчя, яку необхідно змочити водою. Саме цим ви зможете убезпечити себе від потрапляння пари і найдрібніших частинок ртуті в дихальні шляхи.
   Коли ви повністю підготували себе до процедури збору ртуті, потрібно ретельно оглянути всі предмети і поверхні, на які могли потрапити її краплі. Не забувайте, що кульки ртуті можуть досить далеко розкотитися від місця їх падіння, а також розлетітися на дрібні частки. Варто заздалегідь заготовити ліхтарик, який потрібно використовувати для освітлення усіх щілин, тріщин і кутів.
   Всю зібрану ртуть потрібно помістити заздалегідь підготовлену банку з водою або розчином марганцівки. Залишки градусника з ртуттю також акуратно перемістіть в цю ж банку. Вода необхідна для того, щоб ртуть не випаровувалася. Після того, як вона буде зібрана вся, банку слід щільно закрити кришкою. Ні в якому разі не можна розташовувати її поряд з нагрівальними приладами!
   Починати збір ртуті потрібно з найбільших крапель, щоб вони не розбилися на менші. Це зручно робити за допомогою двох аркушів паперу. Один потрібно взяти в руку і зробити з нього щось подібне до совка, а другим підсувається краплі на «совочок». Замість другого аркуша паперу можна використовувати велику голку або в'язальну спицю.
   Маленькі краплі потрібно акуратно з'єднувати в одну велику. Так буде зручніше перемістити їх на совок. Також для збору ртуті зручно використовувати паперові серветки, злегка змочені олією. Збирати її можна і використовуючи спринцівку. А найменші краплі зручно збирати липкою поверхнею скотча або лейкопластиру. 
   Після збору крапель ртуті, вони також поміщаються в банку з водою. Можна збирати краплі ртуті за допомогою шприца з великою голкою або ж шматочка мідного дроту – до нього ртуть буде тягнутися сама, як до магніту. Важливо, щоб мідь не була окисленої. Такий «інструмент» зручно буде використовувати у випадку, якщо краплі ртуті закотилися в щілини підлоги, паркету або під плінтус. На збір всієї розлитої ртуті може піти досить багато часу, але зробити це потрібно дуже ретельно, оскільки незібрані залишки в подальшому можуть згубно позначитися на вашому здоров'ї та здоров'ї членів вашої родини. Під час збирання ртуті робіть короткі перерви кожні 10-15 хвилин, виходячи для цього на свіже повітря.
   Після того, як вся ртуть буде зібрана, з нею потрібно поводитися украй уважно і акуратно. Банку необхідно закрити щільною кришкою. 
   Потім слід повідомити Управління ДСНС України у Херсонській області (101) та ЦДС управління з питань НС та ЦЗН м.Херсона міської ради (1580).
   Закриту щільною кришкою банку з ртуттю, як і саму ртуть, ні в якому разі не можна викидати в сміттєві контейнери, сміттєпровід або унітаз. 

Чого робити не можна?
1. Не допускайте протягу, в приміщенні якого розлилася ртуть. Ви ризикуєте тим, що кульки розкотяться по всій кімнаті, і після цього зібрати їх усі буде набагато складніше.
2. Не викидайте розбитий термометр у сміттєпровід. Це може призвести до забруднення шести тисяч кубічних метрів повітря вашого будинку.
3. Ні в якому разі не можна користуватися пилососом для збору крапель ртуті, тому що він заб'ється її частками і його подальше використання стане небезпечним для вашого здоров'я. Другою причиною, чому не можна використовувати пилосос є те, що його фільтри не зможуть затримати всю ртуть. Більша частина ртуті в розпиленому вигляді повернеться в приміщення і осяде на всіх поверхнях. У такій ситуації видалити її буде просто неможливо. Те ж саме стосується і віника. 
4. Категорично неприпустимо викидати ртуть на смітник або ж закопувати її в землю. Також не можна виливати ртуть у каналізацію. 

Другий етап прибирання – хімічна демеркуризація
   По суті, це обробка всіх раніше забруднених ртуттю предметів і поверхонь хімічними засобами. До цього етапу варто переходити лише в тому, випадку, коли будуть прибрані всі видимі краплі ртуті. Для цього цілком достатньо тих засобів, які є практично у всіх будинках, а саме: хлорка і марганцівка.
Спосіб 1: використання марганцівки
   Потрібно приготувати насичений розчин марганцівки. Він повинен бути темно-бурий і практично непрозорий. До цього розчину необхідно додати одну столову ложку солі і столову ложку небудь кислоти. Це може бути оцтова есенція, лимонна кислота або навіть засіб для видалення іржі. Використовуйте те, що знайдеться у вас вдома.
   Після приготування розчину, обробіть їм всі забруднені поверхні. Не забудьте про щілини в підлозі або між підлогою і плінтусом. Наносити розчин слід за допомогою пульверизатора, щітки або кисті. Залиште нанесений розчин на поверхні годин на шість-вісім. У міру його висихання змочуйте оброблені поверхні водою. Зверніть увагу та але, що від цього розчину на оброблених поверхнях залишаться плями, які ви не зможете потім відмити. Але це не означає, що не потрібно проводити цю процедуру. Не забувайте, що мова йде про ваше здоров'я і здоров'я всіх членів вашої родини! Після закінчення заданого часу обробіть ті ж поверхні мильно-содовим розчином. Приготувати його просто: на один літр води додайте 50г соди і 40г мила.
   Всю вищеописану процедуру необхідно повторювати ще протягом кількох наступних днів. Тільки розчин марганцівки вже потрібно витримувати не шість-вісім годин, а всього біля години. Також рекомендується часто провітрювати приміщення і щодня проводити вологе прибирання.

Спосіб 2: використання білизни та марганцівки
У цьому випадку потрібно процес буде відбуватися в два етапи. Спочатку забруднена поверхня обробляється двопроцентним хлорним розчином, для чого потрібно розчинити 1л хлорвмісних білизни в 8л води. Відро для розчину потрібно взяти пластикове. Металеве для цих цілей не походить. Потім, використовуючи ганчірку, губку або щітку, потрібно помити цим розчином забруднену поверхню. Цей розчин потрібно витримати 15 хвилин і змити чистою водою. Після цього слід приготувати розчин марганцівки (0,8%) і обробити їм поверхню. Для цього потрібно на 8 літрів води додати 1г марганцівки.


Володимир Тегін
Просмотров: 1149 | Добавил: tegin
Херсонский ТОП Украинский портАл