GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Пятница, 26 Апр 2024, 23:23
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Май 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Главная » 2012 » Май » 22 » Обережно: кліщі!
09:31
Обережно: кліщі!
   Літні походи, пікніки, лісові прогулянки за грибами і ягодами чреваті різними неприємностями. Можна підвернути ногу, зустріти отрутну змію, заблудитися... А ще вас може вкусити кліщ. Але не простий, а енцефалітний.

   Енцефаліт – дуже серйозне захворювання. Наслідки бувають різні: паралічі, глухота, смерть.
   Однак далеко не всі кліщі є переносниками енцефаліту, не більше 1-5 відсотків. Але довідатися, заражений кліщ чи ні, за допомогою одного тільки зовнішнього огляду неможливо. Тому доводиться побоюватися всіх.
   Найбільш активні кліщі наприкінці весни - початку літа. Тому, за 30-40 днів до виїзду в райони з підвищеною кліщовою небезпекою, бажано пройти в районному або міському центрі санепідемнагляду протиенцефалітну вакцинацію.
Але і укус звичайного, "здорового" кліща небезпечний. Тому в лісі намагайся уникати вологих притінків з густим підліс-ком і високою травою, не забирайся в молоді порослі осичняків, у малинники, де кліщі зустрічаються найчастіше. Особ-ливо багато кліщів по узбіччях доріг і стежок, де вони чекають свою жертву, сидячи на нависаючих гілках кущів і на сте-блах трави. У сухому борі, у світлому гаї без підліска, на відкритій галявині кліщів або дуже мало, або взагалі немає.
   Захистити тебе від кліщів може правильно підібраний одяг. Найкраще, якщо верхній одяг буде виготовлений із гладких тканин, на яких кліщу утриматись складніше, ніж на шорсткуватий. Верхня куртка, сорочка або футболка повинні бути заправлені в штани під гумку або ремінь.
Низ штанів - найбільш імовірний шлях проникнення кліща на тіло, тому їх треба підтягнути до щиколоток, заправити у високі носки або в чоботи. Обшлага рукавів також варто застебнути і стягти на зап'ястях. На голову краще надягти при-пасовану шапочку, тому що у волоссі відшукати кліща, що потрапив туди, дуже важко.
   Коли кліщ проникає під одяг, він не кусає відразу, а ще якийсь час плазує по тілу, у пошуках зручного місця. Якщо бути досить уважними, то плазуючого по шкірі кліща можна відчути і вчасно видалити. Через кожні 2-3 години бажано оглядати відкриті ділянки тіла, а ввечері (якщо ти в багатоденному поході) проводити ретельний огляд усього тіла. При цьому треба пам'ятати, що видалити кліща із тканини простим струшуванням неможливо. У місцях масового скупчення кліщів огляд доводиться проводити ледве не щопівгодини. Укус кліща практично непомітний: комаха вводить у ранку знеболюючу речовину. Найчастіше кліщ упивається в пахвові западини, у шию, у шкіру за вухами, пах, але може виявитися в будь-якому іншому місці. Кліща, що всмоктався, не можна намагатися видавити або різко висмикувати.     Спочатку треба залити кліща і шкіру довкола нього жиром або рослинним маслом і трохи почекати. Зазвичай після подібної обробки він відпадає сам. Потім руки та місце укусу необхідно продезінфікувати. Не треба недезінфікованими руками торкатися очей, рота і носа.

Просмотров: 703 | Добавил: tegin
Херсонский ТОП Украинский портАл