GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Пятница, 19 Апр 2024, 04:03
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Май 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Главная » 2012 » Май » 11 » Тактико-спеціальні навчання по організації гасіння масштабних лісових пожеж закінчилися реальною пожежою
19:24
Тактико-спеціальні навчання по організації гасіння масштабних лісових пожеж закінчилися реальною пожежою

   11 травня на території Цюрупинського лісомисливського господарства в районі села Нечаєве відбулись спільні тактико-спеціальні навчання по організації гасіння масштабних лісових пожеж на території Херсонської області та виїзне засідання колегії обласної державної адміністрації.
   Загальне керівництво навчаннями здійснював голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк.


   У навчаннях задіяні керівний склад та члени оперативного штабу, сили спеціалізованих служб цивільного захисту, органи влади районного та міського рівнів, сили і засоби Територіального управління МНС, підрозділи обласного управління лісового та мисливського господарства, представники Цюрупинського райвідділу міліції, медицини катастроф, карети швидкої допомоги Цюрупинської центральної районної лікарні.

   Навчання проходили у 3 етапи. Перший розпочався о 5:00 за сигналом «ЗБІР-АВАРІЯ». Після якого організовано марш всіх задіяних служб у район виникнення надзвичайної ситуації з подальшим розгортанням пересувного пункту управління організації роботи штабу з ліквідації надзвичайної ситуації.


   Другий етап розпочався о 10:00 з роботи виїзної колегії щодо підведення підсумків пожеженебезпечного періоду 2011 року та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2012 рік під керівництвом губернатора. Першим до виступу він запросив начальника обласної служби МНС Віталія Кропивницького. Керманич рятувальників зазначив, що виконання протипожежних заходів завжди є актуальним, оскільки протягом І кварталу 2012 року в екосистемах області вже виникло в лісовому фонді – 12 пожеж на загальній площі 2,61 га, у плавнях та інших відкритих ділянках з рослинністю – 73 пожежі на загальній площі 151 га. І викликає занепокоєння те, що на даний час в області на бойовому чергуванні знаходяться лише 12 підрозділів місцевої пожежної охорони, на озброєнні яких 13 пожежних автомобілів з чисельністю особового складу 56 осіб.


   Важливість відтворення місцевої пожежної охорони сумнівів не викликає. Про це наглядно за допомогою стендів, на яких зображені карти кожного району із зазначеним радіусом виїзду пожежної машини з райвідділу МНС до найвіддаленішого населеного пункту, було представлено перед учасниками колегії.
   На цьому питанні особливу увагу акцентував губернатор області Микола Костяк. Він відмітив, що такі команди повинні бути обов’язково відтворені, адже йдеться мова про найважливіше – людські життя. І хоча це питання не одного місяця, але поступово їх потрібно створювати, починаючи з найбільших за чисельністю населення сіл.
   Про успіхи та проблеми у сфері лісомисливських господарств доповів начальник управління – Віктор Тищенко. Наприклад, у 2011 році ними було придбано 2 пожежних автомобілі з водомісткістю 10 тонн. Обладнано сучасним відеоспостереженням 5 веж. Але цього ще недостатньо аби максимально якісно виконувати покладені на лісовиків функції щодо захисту угідь від вогню.


   Були, звісно, ще доповідачі, яких об’єднувала одна мета, направлена на недопущення виникнення пожеж у лісах, а у випадку виникнення масштабної пожежі – її як найшвидшого подолання.
   Саме ці навики і відпрацьовувались під час третього етапу. За тактичним задумом пожежа виникла у 19 кварталі Цюрупинського лісництва.
   До місця пожежі прибувають сили і засоби Цюрупинського та Голопристанського лісомисливських господарств та приступають до гасіння вогню. Відомчий вертоліт Мі-2 з десантним відділенням здійснює обліт місця виникнення пожежі та викид десантного відділення з первинними засобами пожежегасіння. Десантне відділення приступає до стримування та недопущення розповсюдження пожежі лісовою підстилкою за допомогою ранцевих оприскувачів, лопат, хлопавок та інших засобів.


    До місця пожежі на пожежних автоцистернах підвищеної прохідності прибувають сили і засоби Цюрупинського та Голопристанського райвідділів ТУ МНС.
   Додатково залучається спеціальна техніка ЛМГ на базі тракторів з плугами, боронами, грунтометами, а також пожежні модулі на базі автомобілів ГАЗ-66.
   Раптово вибухає боєприпас часів ВВВ, що виявився у зоні розповсюдження вогню. До дій на цій вибухонебезпечній ділянці залучається піротехнічна група. Одночасно за тактичним задумом є постраждалі. Їм на допомогу прибувають медичні служби. 
   У подальшому для гасіння лісової пожежі залучається військовий вертоліт Мі-8 з водозливним пристроєм та відпрацьовується робота наземного та повітряного коректорів.


   Після ліквідації пожежі здійснюється контрольний обліт відомчим вертольотом Мі-2 з метою виявлення можливих осередків вогню.
   Навчання такого масштабу в області відбулись вперше. Вище керівництво регіону дало високу оцінку їх організації та проведенню. А за результатами колегії буде підготовлене доручення голови ОДА з конкретними вимогами та термінами виконання.

           


ТУ МНС у Херсонській області : http://www.kherson.mns.gov.ua/news/311.html

фото:  Володимир Тегін

   Однак на цьому навчання не закінчилися, а переросли у реальні дії.

   О 14 год. 20 хв. 11 травня біля с. Праві Саги Цюрупинського району в лісовому масиві Державного підприємства „Науковий степовий філіал Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації” виникла справжня пожежа. До гасіння пожежі було залучено підрозділи та техніку Державної пожежної охорони, лісгоспу, гелікоптер Міноборони, пожежний потяг (всього 117 чол. та 32 од. техніки). О 17 год. 25 хв. пожежу локалізовано та о 19 год. ліквідовано на площі близько 5 га. 

   Жертв та постраждалих немає. Причина пожежі та збитки встановлюються.

   На місці події працювала оперативна група Територіального управління МНС у Херсонській області.

Просмотров: 836 | Добавил: tegin
Херсонский ТОП Украинский портАл