GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Среда, 01 Май 2024, 15:53
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Май 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Статистика

Главная » 2013 » Май » 25 » Як уникнути удару блискавки (рекомендації)
20:34
Як уникнути удару блискавки (рекомендації)

   Якщо Ви перебуваєте на вулиці, у парковій зоні або в лісі, не ховайтеся під високими деревами, спробуйте не наближатися на відстань менш 30-40 м до них. Пам'ятайте, імовірність влучення блискавки в конкретне дерево прямо пропорційна його висоті.
   Слід зазначити, що по статистиці, блискавці частіше вражають такі види дерев, як дуб, тополя, сосна і ялина. Небагато рідше блискавка попадає в березу, липу, і практично не піддається ударам блискавки ліщина. Більш небезпечно перебування в районі дерев, які вже раніше піддавалися ударам блискавки. Кращий притулок від стихії - густий чагарник у лісовому масиві.
   У місті можна спробувати скоріше вкритися в найближчому магазині або під'їзді. Це більш надійне місце, ніж зупинка громадського транспорту. Якщо такої можливості ні, варто присісти навпочіпки під невисоким насадженням і так перечекати грозу. Не забудьте на час непогоди відключити мобільний телефон.
Автомобіль досить безпечний притулок на час грози і якщо є можливість, краще його не залишати, поки погода не покращитися. У такому випадку вікна варто закрити, опустити автомобільну антену. Машину краще припаркувати на узбіччі або стоянці, головне – у далині від дерев.
   Звичайно, відносно мотоциклів і велосипедів у даному контексті говорити про безпеку не доводиться. Ці транспортні засоби під час грози краще покласти на землю й триматися від них на відстані по крайній мері в 30 метрів.
   Відомо, що купання під час непогоди може бути небезпечним. При грозі треба терміново покинути водойму й відійти від нього подалі.
   Якщо гроза застала вас у полі, постарайтеся спокійно - не бігцем - дійти до найближчого лісу або села. При цьому настійно рекомендується обходити стороною поодинокі дерева.

   При зустрічі з кульовою блискавкою не треба панікувати, потрібно припинити всякий рух. Саме собою зрозуміло, що не потрібно торкатися блискавки й наближатися до неї. Це може спровокувати вибух. Тікати від кульової блискавки даремно - потік повітря потягне її  за собою.

   На жаль, блискавковідвід не гарантує повний захист будинку від неприємностей. Справа у тому, що при влученні блискавки в землю або якийсь об'єкт у радіусі до 1500 метрів від будинку існує ймовірність переміщення до нього електричних розрядів по різних комунікаціях, здатним проводити струм: системи електропостачання, зв'язку, газопровід. Це викликає різке зростання напруги в електричних мережах, що приводить до різних аварійних ситуацій - від вигоряння мікросхем у побутових приладах до повного виходу з ладу електроустаткування.
   На час грози в будинку відключите всі побутові електроприлади, мережевий кабель комп'ютера, а так само не користуйтеся телефоном. Під час непогоди краще не топити грубку або камін, тому що дим є гарним електропровідником і ймовірність удару блискавки в трубу зростає.
   Щоб визначити відстань, на якому зараз від вас блискавка, потрібно засікти час між спалахом блискавки й наступним гуркотом грому. Якщо часовий інтервал від спалаху блискавки до грому поступово скорочується, значить гроза наближається.

Таким чином, якщо гроза застала Вас поза будинком, варто пам'ятати наступні правила:
•    блискавка ніколи не вдаряє в чагарник;
•    уникайте окремо стоячих дерев;
•    працюючи в полі, відставте металеві знаряддя праці;
•    не стійте під парасолькою;
•    не доторкайтеся до електричних предметів і вийміть їх з кишень;
•    якщо є можливість, перечекайте грозу в автомобілі;
•    тримайтеся подалі від високих металевих конструкцій;
•    не купайтеся, не переходьте вбрід ріку, відійдіть подалі від водойми.

Володимир Тегін
Просмотров: 1577 | Добавил: tegin
Херсонский ТОП Украинский портАл