GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Суббота, 27 Апр 2024, 02:51
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Декабрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Статистика

Главная » 2012 » Декабрь » 17 » Безпечне поводження з новорічною ялинкою
16:34
Безпечне поводження з новорічною ялинкою
   З 17 грудня 2012 року у місті Херсоні  розпочалася торгівля новорічними ялинками, що мають спеціальні електронні чипи, на яких відображена інформація про походження цього дерева. Торгівля ними без таких чипів заборонена, і порушники, згідно з постановою Кабінету міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», платитимуть штраф, розмір якого залежатиме від діаметра зрубаної ялинки.
   Так, за ялинку, діаметром до 10 см, передбачається штраф 189 грн, від 10 до 14 см - 333 грн, від 14 до 18 см - 754 грн, 18-22 см - 1753 грн. Крім того, порушник має сплатити штраф від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів, тобто 85-170 грн.    Це стосується й громадян, у яких правоохоронці виявлять хвойне дерево без чипа.
   Такі заходи впроваджені з метою недопущення продажу радіаційно заражених ялинок з Чорнобильської зони та незаконної вирубки хвойних насаджень. Цього року будь-яка людина, що купує ялинку, зможе зайти на сайт Державне агентство лісових ресурсів України http://yalinka.info/ прямо з мобільного телефону і перевірити походження ялинки.

   Мешканці міста завжди мають вибір, яку саме ялинку – природну або синтетичну встановити у своій оселі.
    Сучасні синтетичні ялинки оброблені спеціальним розчином і виготовлені із пластмаси, яка не виділяє отруйних речовин при нагріванні. Цього не можна сказати про ялинки, випущені до 1985 року.
Переконайтеся, що ваша штучна красуня безпечна. Для цього відщипніть шматочок пластмаси, з якої виготовлена ялинка, і нагрійте його сірником (підпаліть). Якість диму чи швидкість горіння безпомилково вкажуть на вогнестійкість та не токсичність штучної ялинки. Якщо горітиме швидко або ж дим подразнює слизову носоглотки, краще придбати нову ялинку.
   Скляні ялинкові прикраси бажано розмістити на недоступній для дітей
висоті. Розкидаючи конфетті (блискучі, різнокольорові кружечки), пам'ятайте, що дитина може разом із повітрям випадково вдихнути стружки
металу, і вони, потрапивши в дихальні шляхи, можуть викликати алергію або
навіть призвести до летального наслідку. Тому краще обійтися без конфетті, використовуйте гірлянди.
   Електрогірлянди бажано розвішувати також на недоступній для дитини висоті, оскільки її бажання провести "експерт-аналіз" вмісту кольорового вогника може закінчитися електричним шоком.
   Якщо ви бажаєте прикрасити підніжжя ялинки ілюзією снігу, то використовуйте для цього тільки просочений вогнестійким розчином папір. Використовувати ж вату не рекомендується.
   Свічки, хлопавки, бенгальські вогні, звукові жарти і фонтани вогню, ракети – обов'язковий атрибут Нового року. При поводженні з ними також не забувайте про небезпеку. Відповідні правила опубліковані у додатку до випуску газети Херсонський вісник від 13 грудня 2012 року №50 (1162) та на офіційному сайті Херсонської міської ради.

Правила безпечного поводження з новорічною ялинкою:
- встановлюйте ялинку на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися до стін і стелі та були на безпечній відстані від електроприладів і побутових печей;
- не встановлюйте ялинку на високій підставці (стілець, табуретка, журнальний столик та ін.);
- поставте стовбур ялинки у відро з мокрим піском і час від часу зволожуйте його;
- якщо ялинка засохла, викиньте її, тому що вона може спалахнути, як факел;
- не запалюйте на ялинці свічки, бенгальські вогні, а також саморобні електрогірлянди);
- не направляйте в її бік хлопавку;
- пам'ятайте: особливо небезпечним на ялинці є золотаво-сріблястий дощик з алюмінієвої фольги (навіть якщо він фабричного виготовлення), який може замкнути електрогірлянду;
- не забувайте: діти можуть перебувати біля ялинки з увімкненою гірляндою тільки у присутності дорослих, вимикайте її, коли виходите з кімнати;
- свічки закріпіть на твердій поверхні, непокритій скатертиною чи серветкою;
- покладіть неподалік від ялинки декілька паперових пакетів із піском, поставте ємність з водою, покладіть стареньку ковдру, приготуйте електричний ліхтарик;
- із метою запобігання виникненню пожежі можна обробити ялинку спеціальним вогнестійким розчином.

Дії у випадку загоряння ялинки:
При загорянні електрогірлянди негайно вийміть із розетки вилку електроприладу (вона повинна бути в доступному місці) чи вимкніть автоматичні запобіжники (викрутіть пробки) в електросиловій.
Подзвоніть у службу порятунку за номером «101».
Зваліть ялинку на підлогу, щоб полум'я не піднімалось угору (можуть
зайнятися шпалери та штори), накиньте на неї ковдру, закидайте вогонь піском чи залийте водою (якщо це жива ялинка).
Синтетична ялинка горить швидше, при цьому матеріал, з якого вона виготовлена, плавиться і розтікається, виділяючи отруйні речовини (оксид вуглецю, синильну кислоту і фосген).
Гасити водою полімери,  які горять, небезпечно, тому що можливе розкидання іскор і розплавленої маси. Не торкаючись до палаючої синтетичної ялинки голими руками, накиньте на неї цупке покривало і засипте піском.
До прибуття пожежних постарайтеся за допомогою піску та води ліквідувати осередок пожежі або хоча б не допустити поширення вогню, накинувши на речі, які зайнялися від пожежі, цупку мокру тканину чи ковдру. Як і в інших випадках пожежі у квартирі, не відчиняйте вікна та двері, оскільки протяг більше роздме полум'я. Якщо загасити пожежу неможливо, то щільно зачиніть двері в кімнату, де виникла пожежа, і поливайте їх ззовні водою.
Повідомте сусідів про виникнення пожежі та, якщо це необхідно, виведіть людей, присутніх у квартирі в під'їзд.


Завідувач сектора цивільного захисту у Комсомольському районі В.С.Тегін
Категория: ИНФОРМАЦИЯ | Просмотров: 912 | Добавил: nsczn
Херсонский ТОП Украинский портАл