GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Понедельник, 29 Апр 2024, 10:01
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Август 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Статистика

Главная » 2013 » Август » 18 » Засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Комсомольського району м. Херсона
20:19
Засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Комсомольського району м. Херсона
   15 серпня 2013 року під керівництвом заступника голови районної у місті ради Юрія Кравченка відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Комсомольського району м. Херсона.
   На засідання, крім членів комісії, запрошені керівники потенційно небезпечних об’єктів району незалежно від форм власності, житлових організацій, представники власників і орендарів місць масового відпочинку людей на водних об’єктах,  управління освіти міської ради, ТУ Держгірпромнагляду України у Херсонській області.
   Такий великий формат викликаний широким спектром питань, що винесені до порядок денного, а саме:
1. Про перелік потенційно небезпечних об’єктів району.
2. Про влаштування на потенційно-небезпечних об’єктах та об’єктах підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення.
3. Про стан роботи з укладання потенційно-небезпечними  об’єктами району договорів з державною аварійно-рятувальною службою на постійне обслуговування. 
4. Про причини виникнення надзвичайних подій на водних об'єктах та визначення додаткових заходів щодо попередження загибелі людей та підвищення безпеки на воді.
5. Про приведення закладів освіти району в належний протипожежний стан перед початком нового навчального року.
6. Про стан роботи щодо створення і використання об’єктових матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків.
7. Про заходи щодо запобігання аваріям та нещасним випадкам, пов'язаним з використанням побутових газових балонів.
   Відкриваючі засідання комісії Юрій Кравченко зазначив, що потенційно небезпечний  об'єкт – це об'єкт, на якому можуть використовуватися або виготовляються, переробляються, зберігаються чи  транспортуються небезпечні речовини,  біологічні препарати,  а також інші об'єкти,  що за певних обставин можуть створити реальну загрозу виникнення аварії. Їх керівники повинні провести ідентифікацію потенційно небезпечного об'єкта, яка на підставі вивчення притаманних окремим об'єктам чинників потенційної небезпеки, установлює ознаки потенційно небезпечного об'єкта. Паспортизації підлягають об'єкти, які за результатами проведеної ідентифікації визнані як потенційно небезпечні.
Під час обговорення першого питання порядок денного перелік потенційно небезпечних об'єктів району уточнений та доповнений. Зокрема, до переліку ПНО, що підлягають паспортизації, увійшов Міжнародний аеропорт «Херсон», управляючою компанією якого є комунальне підприємство Херсонської обласної ради «Херсонські авіалінії».
   Начальник Комсомольського районного відділу  м. Херсона управління державної служби з надзвичайних ситуацій України у Херсонській області Євген Фомін охарактеризував стан роботи щодо влаштування на потенційно-небезпечних об’єктах та об’єктах підвищеної небезпеки, хімічно-небезпечних об’єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення та з укладання потенційно-небезпечними  об’єктами району договорів з державною аварійно-рятувальною службою на постійне обслуговування.
Деякі керівники не в повному обсязі виконують вимоги з цих питань, посилаючись на недостане фінансування. Серед таких були названі керівники   ПАТ «Херсонський суднобудівний завод» та Херсонського державного підприємства – біологічна фабрика.  Комісія визначила для них термін усунення порушень. Також комісія вирішила наприкінці року підготувати лист до Прокуратури Комсомольського району м. Херсона щодо застосування санкцій адміністративного характеру до керівників ПНО, що не виконують вимоги чинного законодавства у сфері цивільного захисту.
   Гострим стоїть питання щодо загибелі людей на водних об’єктах. З початку року на території Комсомольського району м. Херсона всього на воді загинуло 4 особи. 
   Завідувач сектора цивільного захисту у Комсомольському районі управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення м. Херсона міської ради Володимир Тегін зазначив, що   випадки загибелі людей протягом року сталися внаслідок порушення вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, Правил користування маломірними суднами на водних об’єктах Херсонської області та Єдиних правил проведення водолазних робіт. 
Заслухані власники та орендарі місць масового відпочинку на водних об’єктах з виконання вимог Правил охорони життя людей та представник ПАТ «Херсонський суднобудівний завод» щодо випадку загибелі людини під час водолазних робіт. 
Члени комісії зійшлися в думці про необхідність посилення ефективності заходів із попередження нещасних випадків і надзвичайних ситуацій на водних об’єктах і прийняли відповідні рішення. Також керівники таких об’єктів отримали завдання з покращення благоустрою пляжів, їх санітарного та екологічного стану.  
   Незабаром бере початок новий навчальний рік. З метою збереження життя і здоров’я дітей проаналізовано протипожежний стан закладів освіти, визначені шляхи усунення недоліків та забезпечення безпеку учнів під час навчання. В даний час продовжуються перевірки навчальних закладів, розташованих на території Комсомольського району міста Херсона.
   Про стан виконання приписів інспекторів Комсомольського РВ м. Херсона управління ДСНС України у  Херсонській області доповіла головний спеціаліст загального відділу управління освіти міської ради Тетяна Кошелюк.
   За результатами обговорення цього питання комісія рекомендувала начальнику управління освіти Херсонської міської ради взяти усунення недоліків на підпорядкованих об’єктах під особистий контроль і передбачити у бюджеті на 2014 рік витрати на проведення вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій та на обладнання автоматичною пожежною  сигналізацією загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів. 
 
   Характеризуючи  роботу з створення об’єктових матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій Володимир Тегін звернув увагу, що резерви повинні створюватися, виходячи з максимальної гіпотетичної (прогнозованої) ситуації, характерної для конкретної території, об'єкта, а також передбаченого обсягу робіт з ліквідації її наслідків. Відповідальність за створення та накопичення резервів, контроль за їх наявністю, станом та використанням покладається на керівників підприємств.
   Окремі керівники матеріальний резерв не створили, а на деяких об'єктах  номенклатура та перелік матеріальних резервів не відповідає прогнозу небезпеки. 
   11 серпня, в 14-поверховому житловому будинку в Луганську стався вибух. Вибух стався на 6 поверсі в 3-х кімнатній квартирі № 318. В результаті вибуху обвалилося перекриття між 6 і 7 поверхом, а також 6 і 5 поверхом. Також виникло часткове руйнування фасадної стіни будинку на площі цих квартир. 
   Загинуло двоє людей, ще десятеро постраждали, серед них троє дітей. Без даху залишилося 60 чоловік. Попередні збитки - майже 2,5 мільйони гривень.
   Єдина версія причини вибуху в 14-поверховому житловому будинку в Луганську - це вибух газу. 
   Комісія вирішила організувати проведення перевірок:
-  дотримання суб'єктами у сфері житлово-комунального господарства стандартів, нормативів, норм, порядку і правил стосовно утримання, обслуговування та експлуатації димових і вентиляційних каналів у житлових будинках усіх форм власності.
- приміщень загального користування у житлових та громадських будинках, особливо у будинках підвищеної поверховості (підвальних, горищних та інших вбудованих чи прибудованих) щодо недопущення зберігання балонів зрідженого газу. 
- дотримання газозаправними станціями правил та норм наповнення газових балонів, а також виявлення несанкціонованої заправки 
   Але на сам перед необхідно посилити роз’яснювальну роботу серед населення щодо безпечного використання газу в побуті.
   ДочП «Газпостач» Публічного акціонерного товариства «Херсонгаз» та іншим організаціям, що здійснюють реалізацію зрідженого газу, незалежно від форм власності заборонено реалізацію зрідженого газу організаціям та населенню, якщо газове устаткування не встановлено та не зареєстроване у встановленому порядку. 
   Рішення районної комісії з питань ТЕБ і НС оформлені протоколом, що у той же день затверджений головою Комсомольської районної у місті Херсоні ради Леонідом Третяком та доведені до виконавців.
   Вони є обов’язковими для виконання підприємствами, установами та організаціями на території Комсомольського району м. Херсона незалежно від форм власності і підпорядкування.




Просмотров: 1074 | Добавил: tegin
Херсонский ТОП Украинский портАл