GISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. ХерсонGISMETEO: Погода по г. Херсон
Суббота, 04 Май 2024, 20:59
Приветствую Вас Гость | RSS

Специалист гражданской защиты             Херсон


Форма входа

Календарь
«  Ноябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Статистика

Главная » 2012 » Ноябрь » 19 » Про порядок оповіщення населення м.Херсона у разі отримання інформації про можливі небезпечні гідрометеорологічні явища
18:59
Про порядок оповіщення населення м.Херсона у разі отримання інформації про можливі небезпечні гідрометеорологічні явища
   Одним з основних завдань цивільного захисту є оповіщення населення про надзвичайні ситуації і доведення необхідної інформації про хід їх розвитку, про заходи, які вживаються, і як діяти населенню. Законом України про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру передбачено, що забезпечення заходів з інформування та оповіщення населення досягається шляхом завчасного створення і підтримки в постійній готовності загальнодержавної та територіальних автоматизованих систем централізованого оповіщення, а також їх поєднання з системами на окремих об’єктах господарювання. Всі ці системи функціонують на базі централізованого використання загальнодержавних і галузевих систем зв'язку, радіомовлення, телебачення, радіотрансляційних мереж та інших технічних засобів передавання інформації.
   Порядок організації оповіщення та зв’язку в надзвичайних ситуаціях визначено відповідним положенням, яке затверджено Кабінетом Міністрів України 15.02.1999 р. № 192. 
   На сьогодні централізована система оповіщення м.Херсона перебуває в задовільному стані та готова до використання за призначенням, в листопаді цього року проведено комплексну перевірку цієї системи. Основними її елементами є використання електросирен, радіомовлення та гучномовців.
   Але  слід підкреслити, що під час створення системі цивільної оборони (ЦО) тривалий час застосовувався лише сигнал оповіщення «Повітряна тривога!», що попереджував про безпосередню загрозу повітряного нападу. У такому випадку населення повинне негайно залишити свої квартири, робочі місця, транспортні засоби і укритися в захисних спорудах. На той час  не було передбачено подання спеціальних сигналів про виникнення техногенних та природних НС . Тому у 1988 р. був переглянутий і змінений порядок оповіщення населення, який передбачав організацію негайного інформування населення про загрозу або виникнення НС. В теперішній час сигнали електросирен і переривисті гудки інших сигнальних засобів означають новий попереджувальний сигнал оповіщення ЦЗ «Увага всім!», після якого мережею радіомовлення та місцевими каналами телебачення передається термінова інформація для населення про загрозу або виникнення НС. На кожен випадок НС управлінням з питань НС та ЦЗ населення м.Херсона міської ради розроблені типові варіанти текстових повідомлень, які враховують місцеві особливості.
   Однак існуюча централізована система оповіщення населення може бути задіяна лише при загрозі або виникненні великих аварій і катастроф, бойових дій тощо.
   6 липня 2012 на території м. Херсона спостерігалось небезпечне гідрометеорологічне явище – сильна гроза, сильний зливовий дощ, шквали, підсилення вітру при поривах до 25 м/с і більше. Було повалено багато дерев і рекламних об’єктів, пошкоджені автомобілі, повітряні лінії електропередач, контактні мережі, опори, постраждали житлові будинки. На щастя, обійшлось без людських жертв. 
   В той же час у Росії, на Кубані, в наслідок стихійного лиха загинуло багато людей. 
  Тому міській голова дав доручення проаналізувати чинну систему попередження населення та служб що забезпечують життєдіяльність міста, стосовно можливого погіршення погодних умов та виникнення надзвичайних ситуацій; розробити порядок оперативного оповіщення людей  у разі отримання інформації про можливі природні катаклізми. 
На виконання цього доручення управлінням з питань НС та ЦЗН м.Херсона міської ради проаналізовані ризики НС природного характеру, існуючі та перспективні сили і засоби, які можна використовувати для попередження населення м.Херсона, їх ефективність.
    Аналіз ризиків небезпечних гідрометеорологічних явищ (циклони,  шторми,  урагани,  грозові шквали, пилові бурі, засуха, зливи,  повені,  раптове зниження температури повітря,  снігопади, град) показує, що з однієї сторони йде наростання й збільшення загроз, обумовлених НС природного характеру, з іншої сторони в результаті розвитку технічної бази, появи нових інформаційних технологій, розширення технічних можливостей сучасних засобів оповіщення й інформування виникла можливість адекватно відповідати на дані загрози щодо оповіщення населення. 
Для вирішення завдань по інформуванню і оповіщенню населення, забезпечення доведення інформації до людей розглянуто наступні способи й технічні засоби інформування й оповіщення населення: 
Центральна диспетчерська служба «1580» управління з питань НС та ЦЗН м.Херсона міської ради – працює у цілодобовому режимі, має телефонний зв'язок та доступ до Інтернету. Координує диспетчерські служби міста. Займає центральне місце у системі оповіщення міста.
Гаряча лінія міського голови – працює у цілодобовому режимі, але має лише телефонний зв’язок. Служба ефективна для збору і узагальнення інформації, але не зможе прийняти на себе частину навантаження зі служби «1580» щодо оповіщення. 
Система централізованого оповіщення -  апаратура П-160 мається в кожному районному відділенні міліції, знаходиться у робочому стані. Разом з системою «Горіх-о» використовується для оповіщення керівного складу цивільного захисту міста. Управляються лише з пункту управління ЦО області.
 
Розсилання СМС повідомлень  
Це перспективний напрямок, але в даний час в м.Херсоні не ефективний. Так, треба залучати мобільних операторів, заключати договори, але керівництво операторів мобільного зв’язку знаходиться у Києві та інших місцях. До того ж відома проблема перевантаження, наприклад, коли на новорічні свята ви хочете привітати рідних, а мобільні оператори навантаження не витримують, мережа недоступна.
Є технології, які дозволяють використовувати не загальну мережу, а службові канали між базовими станціями, що не призведе до перевантаження мережі. Але й тут з’являються перепони, бо для цього потрібно, щоб у кожного абонента телефон підтримував прийняття таких повідомлень. Як мінімум, це має бути смартфон. До того ж кожен абонент повинен активувати в себе цю функцію. Технічно у більшості наших людей застарілі моделі телефонів, які не можуть приймати такі повідомлення. Тому вважати систему мобільного зв’язку основною системою оповіщення в даний час неможливо.
 
Інформування у громадському транспорті 
Цей  спосіб не слід виключати, але його реалізація у майбутньому потребує великих фінансових витрат. З початку – відновлення  гучномовців в салонах, далі – встановлення світлодіодних табло і організація каналів зв’язку. 
 
Інформування в місцях масового перебування людей 
Досягнута домовленість з Радіо «Херсон» про інформування населення (По  вулицях міста: пр-т Ушакова, пл. Свободи, вул. Карла Маркса, бульвар Мирний, вул. Маяковського, вул. Бєлінського. Безпосередньо на території віщання радіостанції перебувають такі великі об'єкти як приміська автостанція, Центральний ринок, супермаркет Альф, кінотеатр Україна, магазини побутової техніки Ельдорадо й Фокстрот, головпоштамт, Укртелеком, різні магазини, кафе, ресторани швидкого харчування, банки, страхові компанії. Ця мережа віщання розширюється, включаючи міські парки і набережні). У разі екстреної необхідності гучномовці будуть включатися у нічний час.
Також використовуються гучномовці «Радио нашего города» по вул. Суворова.
Для інформування населення засобами FM-радіо та телебачення інформаційні повідомлення передаються в блоках новин  і шляхом перехоплення мовлення. Такі домовленості маються з радіо «Таврія» і «Дніпро» ХОДТРК «Скіфія», ТРК «АКС» (Акценти), Радіо «Софія», ТРО «Булава», ПП «ТРК ВТВ плюс», ТРК  «Херсон Плюс», ТРК  «ТВій ПЛЮС», ТОВ «Реал-медіа» «Kratu» , ТОВ «ТРК «ЯТБ».
 
Інформування через Інтернет 
Інтернет у цей час у силу своєї доступності є одним з основних джерел одержання інформації. Для цього необхідна інформація розміщається на офіційному сайті міської ради, сайті управління з питань НС та ЦЗН м.Херсона міської ради. На сьогодні підтвердили готовність до попередження населення інтернет – видання «Херсонщина за день», «Херсонские новости», «Сайт города Херсона «0552», «Постфактум», «Площадь свободы», «Таврія News», «Херсон Online».
Однієї з наважливих особливостей даного способу є швидке доведення достовірної інформації з офіційних джерел до зацікавлених засобів масової інформації, запобігаючи, таким чином, поширення недостовірної інформації. 
 
Рухомі засоби інформування 
При необхідності, території, які не мають стаціонарних засобів інформування населення, оповіщаються мобільними засобами гучномовного зв'язку (автомобілі служби ДАІ, обладнані системами гучномовного зв'язку). 
На сьогодні готові оповіщати населення 4 машини вдень та 2 машини вночі.
 
   При розробці Порядку оперативного оповіщення населення м.Херсона у разі отримання інформації про можливі небезпечні гідрометеорологічні явища управління з питань НС та ЦЗН врахувало вищевикладене та те, що  чинна система оповіщення керівного складу та служб,  що забезпечують життєдіяльність міста досить стійка і не пострибує будь – яких змін, а потребує лише незначного уточнення.
   
   При отриманні попередження про можливі небезпечні гідрометеорологічні явища відповідальний черговий ЦДС «1580» у першу чергу протягом 10 хвилин оповіщає:
-    Начальника управління з питань НС та ЦЗН м.Херсона;
-    Міського голову;
-    Заступників міського голови;
-    Голів районних у місті рад;
-    Управління громадських зв’язків та гарячу лінію міського голови.
-   Протягом 10 хвилин відправляє письмове повідомлення електронною поштою  структурним підрозділам міської ради, районним у місті радам, службам цивільного захисту міста, УДАІ УМВС в Херсонській області та відділення ДАІ Херсонського міського управління УМВС України в Херсонській області, підприємствам та службам, що забезпечують життєдіяльність міста, засобам масової інформації згідно завчасно підготовлених списків. З цією метою для ЦДС «1580» відкрита окрема електронна пошта , 1580@email.ua.
 
   Штормові попередження оголошуються досить часто, а більшість їх не підтверджується, люди можуть звикнути до них і ніяк не сприймати, тому буде доцільно оповіщати населення при хоча б одному з прогнозованих небезпечних явищ: швидкість вітру 25 м/с і більш, інтенсивність опадів 30 мм/год і більш та перевищенні інших граничних показників НС.
 
Володимир Тегін
 
Просмотров: 897 | Добавил: tegin
Херсонский ТОП Украинский портАл